• Hotel Lighthouse

  Blaga mediteranska klima idealna je za svaku vrstu odmora. Uživajte u dugim sunčanim danima kakve pruža samo toplo mediteransko podneblje.
 • Hotel Lighthouse

  Udahnite svježi morski vazduh, okupajte se u toplom i kristalno čistom Jadranskom moru, sunčajte se pod vrelim mediteranskim suncem... Jednostavno, uživajte!
 • Hotel Lighthouse

  Divlja i prelijepa crnogorska priroda opčiniće sva vaša čula – prepustite se ugodnom doživljaju i doživite najljepši odmor i provod koji ste ikada imali.
 • 1
 • 2
 • 3

O Herceg Novom

Herceg Novi se nalazi između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najljepših zaliva svijeta, Boku Kotorsku. U njemu su se susretale i ukrštale različite civilizacije što je ostavilo duboki trag na njegov današnji izgled. Već prvi pogled na Stari grad otkriva niz zidina sa visokim i snažnim kamenim tvrđavama i kulama

Prva u lancu odbrambenih utvrđenja na moru bila je Citadela ili Macel, čiji ostaci leže neposredno uz dominantnu tvrđavu na obali Forte Mare.

 

 

 

Na sjevernoj strani Staorg grada dominira Kanli Kula (Krvava kula ) koja potiče iz turskog doba (1539) bila je zatvor otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula". Najvećim dijelom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966 god pretovorena je u ljetnju pozornicu po mnogima najljepšu otvorenu scenu na čitavoj Jadranskoj obali. Na glavnom novskom trgu nalaze se Zapadna gradska kula i Sahat-kula podignuta 1850. godine u pseudoromanskom stilu. Ime joj potiče iz turskog perioda a Mlečani su je obnovili i nazvali je Tora. Heraldički je znak Herceg Novog.

Na brdu iznad Herceg Novog izdiže se Španjola,Na sjevernoj strani Staorg grada dominira Kanli Kula (Krvava kula ) koja potiče iz turskog doba (1539) bila je zatvor otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula". Najvećim dijelom je sačuvala autentičnu arhitekturu i 1966 god pretovorena je u ljetnju pozornicu po mnogima najljepšu otvorenu scenu na čitavoj Jadranskoj obali. Na glavnom novskom trgu nalaze se Zapadna gradska kula i Sahat-kula podignuta 1850. godine u pseudoromanskom stilu. Ime joj potiče iz turskog perioda a Mlečani su je obnovili i nazvali je Tora. Heraldički je znak Herceg Novog.

Na brdu iznad Herceg Novog izdiže se Španjola, podignuta je za vrijeme turske vladavine ali je tim imenom nazvalo lokalno stanovništvo jer su u njenoj gradnji učestvovali i Španci u toku njihove kratke vladavine (1538-1539). Završena je 1548. godine i predstavlja najočuvaniji fortifikacioni objekat na Jadranu , opasana je masivnim zidinama sa četiri isturena kružna bastiona na uglovima.

Među vrijednim fortifikacionim objektima svakako je tvrđava Mamula koja je podignuta na samom ulazu u Bokokotorski zaliv na ostrvu Lastavica. Ova je tvrđava kružnog oblika, prečnika od oko 200 metara. Sagradio je krajem XIX vijeka austrijski admiral Lazar Mamula.

Istočno od Mamule , na samom kraju jugozapadnog dijela poluostrva Luštica, nalazi se tvrđava Arza.Počiva na temeljima antičke tvrđave iz koje su sačuvani pojedini fragmenti većih amfora i posuda.

Kompleks manastira Savina nalazi se 2 km istočno od Hereceg Novog u jednistvenom ambijentu mediteranske vegetacije u neposrednoj blizini mora. Čine ga dvije crkve posvećene Uspenju Bogorodice , manastirski konak sa riznicom i crkva Sv. Save. Velika crkva Uspenja Bogorodice građena je od 1777. do 1799. godine. U arhitektonskom smilsu crkva je mješavina stilova od vizantijskog, preko romano-grčkog do baroknog. Pravi je primjer uspješnog spoja istočne i zapadne kulture.

Kao godina nastanka Male crkve Uspenja Bogorodice pominje se 1030.godina. Najstarije freske datiraju iz XV vijeka. Crkva Sv. Save je po nekim izvorima nastala u XV a po nekim u XIII vijeku. Crkva Sv. Arhanđela Mihaila nalazi se na gornjem trgu u Starom gradu , popularnoj Belavisti. Gradnja je započeta 1883. godine. Ova građevina predstavlja izuzetno uspješan i maštovit spoj vizantijskog , romano -gotičkog stila i islamske reminidencije.

 

Na području opštine Herceg Novi ima 89 crkava među kojima je 75 pravoslavnih i 14 katoličkih. Crkva Sv. Jeronima se nalazi u starom gradu, na trgu Mića Pavlovića , sagrađena je 1856 god. Krase je djela jednog od najvećih baroknih slikara Tripa Kokolje. Prema arheološkim istraživanjima na tom se prostoru nalazio i dvor Tvrtka I, osnivača grada.

Crkvu Sv. Leopolda Mandića su podigli Mlečani, po oslobođenju grada od Turaka 1688. Od 1976. godine posvećena je Svetom Leopoldu Mandiću, rođenom u Herceg Novom, kojeg je papa Ivan Pavle II, proglasio svecem 1983 godine. Crkva Sv. Đorđa na Toploj restaurirana je 1848 godine. Gradnja crkve Sv. Spasa je započeta 1709. godine, pored crkve Sv. Đorđa, a završena je 1713 godine.

Među brojnim značajnim sakralnim zdanjima svakako treba istaći i crkvu Sv. Sergeja i Vakha iz XV vijeka u selu Podi koja plijeni svojom vanserijskom arhitekturom, skladnošću i elegancijom, crkva Sv. Andrije u Kutima iz XV vijeka, Sv. Nikole u Radovićimaiz XVIII vijeka, ako I crkve Sv. Neđelje u Jošicam, Sv. Nikole i Sv. Spiridona u Đenovićima, Sv. Gospođe u Prijevoru, Sv. Varvare na Mokrinama, Riza Bogorodice u Bijeloj, manastir Vavedenje Presvete Bogorodice iz XV vijeka koji se nalazi na ostrvcetu Žanjic na ulazu u Bokokotorski zaliv.

U Zavičajnom muzeju Herceg Novog su skoncentrisane sve dragocjenosti koje svaka za sebe predstavljaju dio istorije ovog grada. Smješten je u zadudzbini nekadašnjeg gradonačelnika Mirka Komnenovića. Čine ga arheološka, istorijska , etnološka i zbirka ikona. Tu su smješteni tragovi prvih ljudskih zajednica iz neolitskog perioda pronađeni u pećini Vranjaj, baš kao i nalazi it tumula iz bronzanog i gvozdenog doba. U arheološkoj zbirci se nalaze amfore i djelovi brodskih terena porijeklom iz svih zemalja Mediterana tokom dominacije Stare Grčke, Rima i Vizantije. Zavičajni muzej posjeduje tridesetak ikona, uglavnom bokokotorske ikonopisne škole Dimitrijević - Rafailović. Muzej čuva tradicionalne predmete ovog kraja. Posebnu vrijednost ima parapetna ploča iz crkve Sv. Tome u Kutima iz IX vijeka. U sastavu Zavičajnog muzeja je botanička zbirka sa više od 100 odabranih vrsta mediteranskog i suptropskog bilja formiranih u parkovskom stilu.

Grad sunca, zelenila i cvijeća

Herceg Novi je grad sa najvišom prosječnom temperaturom na Jadranskom moru, sa više od 220 sunčanih dana u godini. Ovo je grad koji nazivaju "gradom vječnog zelenila ", mjestom u koje su njegovi pomorci donijeli više od 250 vrsta egzotičnog bilja sa svojih dalekih putovanja kao svojevrsno sjećanje na zemlju i ljude , mora i obale svojih dalekih putešestvija.

 

"Herceg Novi je grad vječitog zelenila , sunca i brojnih skalinada."

Ivo Andrić

rsno sjećanje na zemlju i ljude , mora i obale svojih dalekih putešestvija.

 

 

"Herceg Novi je grad vječitog zelenila , sunca i brojnih skalinada."

 

Ivo Andrić

Этот Joomla шаблон скачали тут.